استفاده از مواد غذایی طبیعی و تازه، بهترین راه برای حفظ سلامتی و ارتقای قدرت ایمنی بدن است. اما با توجه به اینکه در خانه ماندن بهترین راه حفظ سلامتی در این روزهاست، در هنگام مراجعه به فروشگاههای مواد غذایی باید برای چند روز خرید کنیم تا نیاز به مراجعه مجدد و چندباره کاهش پیدا کند. در این شرایط شیوهها و ترفندهای نگهداری مواد غذایی برای مدت طولانی بسیار اهمیت دارد. در این مطلب ترفندها و نکتههایی برای افزایش طول عمر مواد غذایی و میوهها را مطالعه خواهید کرد.
خیار
بسیاری از میوهها مانند گوجهفرنگی، موز و طالبی از خود گاز اتیلن متصاعد میکنند که میتواند روند فاسد شدن میوهها را سریعتر کند. خیار از دسته خوراکیهاییست که نسبت به گاز اتیلن بسیار حساس است به همین دلیل بهتر است جدا و مجزا از باقی میوهها نگهداری شود. در واقع بهترین راه برای نگهداری خیار، قرار دادنش بر روی کابینت و در دمای محیط آشپزخانه است اما اگر ترجیح میدهید به هنگام مصرف خیار، خنک باشد آن را حتما در محفظه بسته و مجزایی از باقی میوهها نگهداری کنید. ظروف نگهدارنده پلاستیکی یا شیشهای با در عایق میتواند گزینه خوبی برای نگهداری خیار در یخچال باشد.
انواع توتها
توتفرنگی، تمشک، بلوبری و شاهتوت از دسته میوههای لذیذ و خوشخوراکی هستند که فواید زیادی نیز برای سلامتی دارند اما به راحتی ممکن است آبافتاده و مانده به نظر برسند زیرا که در شرایط مناسبی نگهداری نشدهاند. نکته اساسی در نگهداری این گروه از میوهها اینست که تا لحظه خوردنشان آنها را نشویید زیرا که رطوبت آب میتواند آنها را سریعتر تخریب کند. اما اگر قصد شستنشان را داشتید ابتدا در محلولی از سرکه و آب (یک پیمانه سرکه به همراه سه پیمانه آب) آنها را برای چند دقیقه غوطهور کنید و سپس آبکشی کنید. سرکه باعث میشود رطوبت در درون میوه رشد نکند. اما پس از آبکشی هم لازم است توتفرنگی و همخانوادههایش را خشک کنید. دستمال آشپزخانه را پهن کنید و توتها را روی آن بریزید تا آب روی آنها جذب دستمال شود. سپس در درون ظروفی که راهی برای ورود و خروج هوا دارد، بدون فشار و فشردگی زیاد قرارشان داده و در یخچال نگهداری کنید. یک ظرف نگهدارنده دردار میتواند گزینه خوبی برای نگهداشتن توت فرنگی باشد.
سیب و پرتفال
میوهها هم مثل ما انسانها گاهی در کنار هم نمیتوانند طاقت بیاورند! وضعیت سیب و پرتقال هم همین است. نباید در ظرف مشترک یا در کنار هم نگهداری شوند. پس نکته اساسی جدا بودن محفظه سیب و پرتقال از یکدیگر است. پرتقالها را همچنین باید در یک کیسه توری یا سبد نگهداری کنید تا هوا به خوبی در بین و اطراف آنها در جریان باشد. نگهداری پرتقال در کیسه پلاستیکی باعث میشود به سرعت فاسد شود.
موز
اولین کار در افزایش طول عمر موز این است که یک دسته موز را از هم جدا کنید. زیرا که وقتی بهصورت بوته و به هم چسبیده باقی میمانند، همه آنها با هم فاسد میشوند. راه دیگر اینست که موزها را با توجه به وضعیتشان در یخچال یا در دمای محیط نگهداری کنید. موزهای رسیدهتر و آماده خوردن را در دمای محیط و ظرف میوه قرار دهید تا سریعتر مصرف شوند و باعث فاسد شدن دیگر موزها نشوند و موزهای سفتتر و کالتر را در یخچال قرار دهید تا پس از چند روز نوبت مصرفشان برسد.
پیاز و سیبزمینی
هر دوی اینها در آشپزی بسیار کاربردی و حیاتیاند و با هم در غذاهای بسیار به کار میروند اما در کنار هم نگهداشتنشان موجب میشود تا سیبزمینیها به دست پیازها از بین بروند! سیبزمینی را باید در یک سبد و در فضایی که هوا در آن جریان دارد و خنک و تاریک است نگهداری کنید. نکته مهم اینست که سیبزمینی در محیطی نباشد که رطوبت در آن رشد کند. پیاز را نیز میتوانید همراه با سیر در محیطی که هوا به خوبی در آن ورود و خروجی دارد، نگهداری کنید. البته حواستان باشد که پوست نازک و ورقهای سیر را تا لحظه مصرف نکنید.
آووکادو
آووکادو هم ارزش غذایی بالایی دارد و هم قیمت زیادی! در نتیجه مهم است که چهطور نگهداری شود. اگر آووکادو هنوز نرسیده است میتوانید آن را کنار موز نگهدارید زیرا که موز کمک میکند سریعتر برسد. اما اگر میخواهید آووکادو را برای مدت طولانیتری نگهداری کنید میتوانید در یخچال بگذاریدش تا زمان رسیدنش طولانی شود. اما اگر تکهای از آووکادو را مصرف کردید، برای نگهداشتن بقیه آن حتما هسته را از میوه جدا نکنید و از یک ظرف دربسته نگهدارند با یک برش کوچک از پیاز کمک بگیرید.
گوجه فرنگی
حتما تجربه کردهاید که گوجه فرنگی تازه چیده شده چه طعم و مزه دلچسبی دارد ولی پس از چند روز نگهداری در یخچال دیگر خبری از آن طعم و مزه نیست. به این دلیل که یخچال میتواند گوجهفرنگی را بیمزه و خمیرمانند کند بهتر است گوجه فرنگیها را در دمای محیط و در ظرفی روی کانتر آشپزخانه نگهدارید.